Sajtóközlemény az országos katasztrófariasztási gyakorlathoz


A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatósággal (NMHH) együttműködve 2011. november 21-én országos katasztrófariasztási gyakorlatot tart, amelyhez országos értesítési és törzsvezetési, valamint polgári védelmi mozgósítási gyakorlat kapcsolódik.

A cél a hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állománya értesítésének, a vezetési törzsek műveletirányító tevékenységnek gyakoroltatása, a feladatok végrehajtásához szükséges gyors reagálású polgári védelmi szervezetek mozgósításának, valamint a lakosság katasztrófariasztásának begyakorlása.

A teljes gyakorlat három, egymással összefüggő részből áll:

  1. Országos értesítési és törzsvezetési gyakorlat keretében ellenőrzés és gyakorlás céljából értesítik a katasztrófavédelmi szerveket és a hivatásos tűzoltóságok állományát, amelynek létszáma kb. 10 000 fő. Ezzel párhuzamosan a védelmi igazgatás teljes rendszerében aktivizálják az operatív törzseket, amelyek törzsvezetési gyakorlatot hajtanak végre a beállított helyzet alapján.
  2. A gyakorlat második fázisában a médiaszolgáltatókat tesztelik. A riasztás során közzétett üzenet csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek, így az abban megadott helyszínek fiktívek, az ismertetett szituációk a Csillagok Háborúja című film helyszínein zajlanak. Öt közlemény hangzik el reggeltől az esti órákig, ezt 12 alkalommal teszik közzé a közszolgálati, illetve a csatlakozott kereskedelmi és közösségi médiaszolgáltatók. A gyakorlás révén a lakosság megismerheti, s így a későbbiekben, akár egy valós helyzetben már felismeri a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáját, ezzel jelentősen csökkenthető annak a kockázata, hogy egy valós katasztrófahelyzet személyi sérüléseket, valamint komoly anyagi károkat okozzon.

III.          A gyakorlat keretében mozgósítják a polgári védelmi kötelezettség alapján létrehozott gyors reagálású szervezeteket (kb. 15 000 fő). Az erők egy része működésbe hozza a lakossági riasztó eszközöket (Lakossági Tájékoztató és Riasztó Rendszer, a MOLARI rendszer és a lakossági riasztó végpontok, azaz kb. 2500 sziréna megszólaltatása).

A gyakorlat során fiktív katasztrófahelyzet beállítása zajlik, így Magyarországon tényleges óvintézkedések bevezetésére nem kerül sor. A gyakorlat során önkéntes véradást szerveznek az Országos Vérellátó Szolgálat közreműködésével az alábbi helyeken és időpontokban:

–         Komárom Város Polgármesteri Hivatalában (2900 Komárom, Szabadság tér 1.)
11:30-19:00 óra között.

–         Tatabányai Területi Vérellátó Központjában (2800 Tatabánya, Semmelweis utca 2.)
8:00-15:00 óra között.

 

Komárom-Esztergom Megyei

Katasztrófavédelmi Igazgatóság

H-2800 Tatabánya I., Ságvári E.u.18.

Tel, fax: (06-34)512-070   Igazgató: (06-34)310-817, e-mail: komarom.titkarsag@katved.gov.hu