TOP PLUSZ-1.2.1-21-K01-20022-00008


Kedvezményezett: Vérteskethely Község Önkormányzata

Projekt címe: Vérteskethely- Kossuth utca csapadékvíz-elvezetésének fejlesztése

Projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-KO1-2022-00008

Támogatás összege: 84 215 170 Ft

Támogatás mértéke: 100%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.09.30.

A projekt tartalmának bemutatása:

Vérteskethely Község  Önkormányzata 84 215 170 Ft 100%-os finanszírozású, Európai Uniós forrásból származó támogatást nyert el csapadékvíz-elvezetés fejlesztésére a településen.

A projekt célja, hogy megfelelő biztonságot nyújtó csapadékvíz elvezetési rendszer kerüljön kialakításra.

Tervezett műszaki megoldás:

A csapadékvíz elvezető árok burkolt kiépítése tervezett a Kossuth utca É-i oldalán 640 m hosszban, valamint a D-i oldalon a befogadó előtti szakaszon 70 m hosszban. A várható burkolt árok építés összesen kb. 710 m hosszban valósul meg a meglévő kapubehajtók darabszámának megfelelő burkolt árokszakaszok kialakításával.

A tervezett beruházásnak része az É-i oldali árok kezdőszelvényénél található félkör alakú falazott áteresz mederkotrása, fenékbetonozása és a kifolyási oldalon vízépítési kőrakat építése.

A tervezett burkolt csapadékvíz árkok az 1 százaléknál kisebb hosszesésű szakaszain az előregyártott TB elemek fenékszintjén víznyelőrács kerül kialakításra, alatta szikkasztókúttal, a szikkasztó telepítése 35 m távolságonként tervezett.

A telepített szikkasztók jelentősen csökkentik majd a végső befogadók vízterhelését, elsősorban kisebb mennyiségű lehullott csapadék esetén. Nagy mennyiségű csapadék lehullását követően a hordalék kotrása és elszállítása szükséges.

A teljes beavatkozás  a Kossuth utca szabályozási területén, burkolt árokrendszerrel épül ki.

A csapadékvíz befogadója a Batthyányi-ér, Concó-patak, Duna folyam végső befogadó rendszerében történik. A tervezett burkolt árok a jelenlegi elfolyási rendszert nem befolyásolja,  nem változtatja meg, de a nagy mennyiségű lehullott csapadékvíz esetében jelentősen nagyobb biztonsággal vezeti le, illetve a szivárgó felületek miatt érzékelhető módon még csökkenteni fogja az elvezetendő vízmennyiséget is.

A műszaki megoldások mellett a projekt keretében szemléletformálási, tájékoztató akciók valósulnak meg.

A projekt eredményei a következők:

–              A fejlesztett infrastruktúra által megvédett lakosság száma: 68 fő

–              A fejlesztett kék infrastruktúra hossza: 712 méter

–              A megvédett vagyon becsült értéke: 2 Mrd forint

Kiindulási állapot: